Artritis en Artrose bij honden

Artritis, oftewel gewrichtsontsteking, is een veelvoorkomend probleem bij honden. Grote rassen en oudere honden zijn bijzonder gevoelig voor deze pijnlijke toestand. Artritis kan het gevolg zijn van een verwonding, infectie, storing bij de ontwikkeling, storing van het immuunsysteem of gewoon chronische slijtage van de gewrichten. Artrose, ook bekend als gewrichtsslijtage (DJD), is de meest voorkomende vorm bij honden en deze 2 termen (artrose en artritis) worden vaak door elkaar gehaald.

 

Artritis

Artritis treedt op wanneer het kraakbeen, dat de uiteinden van de botten bedekt, na verloop van tijd slijt. Normaal gesproken maakt kraakbeen een soepele, wrijvingsloze beweging in het gewricht mogelijk. Bij artritis wordt het kraakbeen ruw en slijt het uiteindelijk weg, waardoor het gevoelige bot eronder zichtbaar wordt. Pijn, ontsteking en stijfheid zijn de resultaten.

 

Artritis kan optreden in elk gewricht in het lichaam van de hond, vaak in de schouders, ellebogen, heupen, knieën en wervelkolom. Het is een progressieve ziekte, in die zin dat het na verloop van tijd erger wordt. Het wordt vaak geassocieerd met oudere leeftijd, maar het komt zeker ook bij jongere honden voor.

 

Oorzaken van artritis bij honden

Er zijn vele oorzaken van artritis bij honden. De meest voorkomende is DJD (degeneratieve gewrichtsaandoening), oftewel artrose. Het is het resultaat van chronische slijtage. DJD komt vaker voor bij middelgrote tot grote honden die vanwege hun grootte meer druk uitoefenen op hun gewrichten. Andere oorzaken van artritis zijn o.a.:

  • Schade; (bijv. gescheurde kruisband, breuken m.b.t. het gewricht). Gewonde gewrichten kunnen chronisch onstabiel worden en slijtage aan het kraakbeen en andere gewrichtsstructuren veroorzaken, wat kan leiden tot artritis.
  • Congenitale gewrichtsproblemen; (bijv. heupdysplasie, luxerende knieschijf, Wobbler-syndroom). Dit zijn problemen waarbij gewrichten zich abnormaal ontwikkelen bij de jonge hond en later artritis veroorzaken.
  • Infectie; (bijv. Ziekte van Lyme, septische artritis). Bacterien of andere organismen dringen het gewricht binnen en veroorzaken destructieve ontstekingen.
  • Infectueuze gewrichtsaandoening; (bijv. Reumatoide Artritis). Komt veel voor bij mensen, maar minder vaak bij honden. Deze reeks aandoeningen treedt op wanneer het eigen immuunsysteem van het dier het gewricht aanvalt, wat leidt tot artritis.

 

Tekenen van artritis bij honden

Tekenen van artritis zijn afhankelijk van de leeftijd van de hond en de gewrichten die erbij betrokken zijn. Een typisch teken is een stijve of veranderde manier van lopen. Een hond met schouderklachten heeft misschien meer moeite om de trap naar beneden te gaan. Een hond met reumatische heupen kan mogelijk niet meer in de auto springen. Symptomen zijn vaak erger wanneer een hond langer heeft gerust, bijvoorbeeld in de ochtend.

Omdat de pijn zeurend en chronisch is, zal een hond met artritis waarschijnlijk niet piepen van pijn. In feite kan hij wat lijken te "vertragen", een teken dat vaak wordt afgedaan als normale veroudering.

Als gevolg van artritis kan spieratrofie ontstaan van de betroffen ledemaat. Gewrichtszwelling kan zichtbaar zijn. Koude en vochtige omstandigheden maken artritis erger. De hond kan op zoek gaan naar warme, zachte plaatsen voor comfort of kan eindeloos aan de pijnlijke plek likken.

 

Diagnose van artritis bij honden

Uw dierenarts zal een uitvoerig lichamelijk onderzoek doen. De gewrichten worden afgetast en er wordt gekeken naar bewegingsbeperkingen of krakende geluiden in de gewrichten. Vaak worden er röntgenfoto's genomen.

 

Behandeling van artritis bij honden

Vaak schrijft de dierenarts ontstekingsremmende pijnstillers voor, dit zorgt ervoor dat de ontstekingen in de gewrichten vermindert en de hond duidelijk minder pijn heeft. Soms is ook een operatie nodig. Ook moet ervoor gezorgd worden dat de hond goed op gewicht is. Is de hond te zwaar, dan zet dit extra druk op de gewrichten wat weer voor meer pijn bij de hond zorgt. Geef uw hond een hoogwaardige vleesvoeding zoals Anifit waardoor uw hond makkelijk op gewicht blijft/komt. Mocht u graag een voedingsconsult willen, neemt u dan gerust contact met mij op, dan stellen we samen een voedingsplan op voor uw hond.

 

Zorg ervoor dat uw hond voldoende gecontroleerde beweging krijgt, dit houdt zijn spieren sterk wat er weer voor zorgt dat de gewrichten goed ondersteund blijven. Zwemmen is ook goed voor een hond met artritis.

 

Maak het leven makkelijker

Denk bijvoorbeeld aan een loopplank om in de auto te kunnen komen, een orthopedisch bed en laat je hond zo min mogelijk trap lopen. Zorg er bij koud en nat weer voor dat de hond lekker warm en droog blijft, bijvoorbeeld met een hondenmantel.

 

Voedingssupplementen

Als ondersteuning zijn er ook een aantal supplementen wat je aan de hond kunt geven:

  • Bewegung-fit: bevat o.a. groenlipmossel, een natuurlijke bron van omega-3-vetzuren, vitamine E en Glycosamine-glycan (behoort tot de groep aminosuikers en is een natuurlijk bestanddeel van het gewrichtssmeer en kraakbeen)
  • Zalmolie: Een natuurlijke bron van omega-3, omega-6 en omega-9-vetzuren.

 

Prognose voor artritis bij honden

Artritis is niet te genezen, maar met de juiste zorg, voeding en beweging kunnen de meeste honden nog vele jaren genieten van een goede levenskwaliteit.