Wat is de juiste voeding voor uw pup

Als je een nieuwe pup in huis hebt zit je vast met een hele hoop vragen. Eén daarvan is: Wat is nou de juiste voeding voor mijn pup?

 

Je wilt dat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt die hij of zij nodig heeft om een gezonde en fitte volwassen hond te worden. En dat hij of zij een vrolijke speelse pup is die genoeg energie heeft om kattenkwaad uit te halen. Want ja, dat is nou eenmaal wat pups doen, weet ik uit vele ervaringen;-)

 

Als je kijkt in de dierenwinkel, supermarkt of een webshop zal je zien dat er heel veel soorten voer zijn. Puppyvoeding voor speciale rassen, voor grote pups, voor kleine pups, Natvoer, droogvoer, barf, zelf koken..... Oh neeeeee, wat een keuzes! Maar hoe maak je nou de juiste keuze??

Is het überhaupt noodzakelijk om speciaal puppy-voer te kopen? Nee!!

Dit alles is marketing van de voedingsindustrie. Heb jij in het wild wel eens een hert gezien die alleen door kleine baby wolfjes gegeten mag worden? Zie je de mama-wolf al rennen? Eerst eten vangen voor de kleintjes en dan een groter hert voor de volwassen wolven? Nee dus, wolven eten ook allemaal van hetzelfde dier. Dus waarom zou je dan een pup ander voer geven? Ze hebben dezelfde voedingsstoffen nodig, alleen in verhouding meer omdat ze meer energie verbruiken.

 

Brokken

Mijn mening is dat brokken gelijk staan aan fast-food. Ga jij elke dag naar de Mc Donalds om een happy meal te halen voor jezelf of de kinderen? Ik hoop van niet! Geef jij je hond brokken, dan geef je hem elke dag een happy meal. Brokken zijn sterk bewerkt en zitten vol conserveringsmiddelen en andere rotzooi en bevatten teveel granen. Het moet tenslotte lang houdbaar zijn, er leuk uitzien en ook nog eens lekker smaken. Oh ja en vergeten we vooral de synthetische vitaminen niet, want het moet natuurlijk wel "gezond" zijn. Brokken bevatten ook een zeer laag vochtgehalte waardoor je pup dus extra veel moet drinken om dit te compenseren. Doet hij dit niet kunnen er nierproblemen ontstaan.

 

Wil je weten wat er precies allemaal in hondenvoer zit, kijk dan eens bij mijn collega-voedingsconsulent op de site. Zij heeft een artikel hierover geschreven. https://www.hondenkatgezond.nl/blog/334877_hondenvoer-wat-zit-er-in

Misschien schrik je hiervan en denk je jeetje dit wist ik niet. Dat geeft niks uiteraard, je kunt altijd overstappen naar een gezondere voeding voor jouw hond.

 

Vleeseters of vegetariërs? 

Honden en katten zijn vleeseters, dat kun je zien aan hun gebit en lengte van de darm. Maar ook hier zijn de meningen verdeeld en is er tegenwoordig zelfs vegetarisch hondenvoer op de markt en zijn er mensen die hun hond vegetarisch voeren omdat ze zelf ook vegetarisch zijn. Uiteraard heel mooi dat iemand vegetariër is (ik ben er zelf ook 1), maar een hond blijft een vleeseter en heeft dit ook nodig. Je gaat ook niet je konijn ineens een steak voorzetten omdat je zo graag steak eet en je vindt dat je konijn het dan ook maar moet eten. Nee toch? Waarom zou je dit voor je hond wel doen?

 

Barf / kvv / zelf koken

Je zou dus kunnen gaan nadenken of je je pup misschien wilt barfen, kvv of zelf wilt gaan koken voor je kleine vriend. Om te kunnen barfen heb je wel al wat kennis nodig of je moet contact opnemen met een expert die een voedingsschema kan samenstellen voor jouw pup. Het is namelijk noodzakeljk dat de pup alle benodigde voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt. Een tekort aan bepaalde stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je hond, net zoals een teveel aan bepaalde voedingsstoffen ook niet altijd goed is. Dus de juiste verhoudingen tussen spiervlees en orgaanvlees, maar ook de juiste hoeveelheid koolhydraten is van groot belang. Groenten moet bijvoorbeeld eerst gekookt worden zodat de hond de voedingsstoffen daaruit kan opnemen. Ook moet er gelet worden op de juiste calcium : fosfor-verhouding. Die moet tussen de 1,2-1,5 : 1 zijn. Speciaal bij grote rassen kan een verkeerd calcium-fosfor-verhouding negatieve uitwerkingen hebben op de groei van de botten. Zoals bijvoorbeeld het te snel groeien waardoor er teveel druk op de botten en gewrichten komt en de kans op HD toeneemt. En feit is dat je nou eenmaal met rauw vlees te maken hebt en je dus heel erg op een goede hygiëne moet letten, vooral bij heet weer. De verwerking van rauw vlees geeft namelijk risico's voor jou maar vooral ook voor kinderen en ouderen. Honden kunnen, mits zij een goed immuunsysteem hebben, wel overweg met bacteriën en parasieten die in het rauwe vlees zitten, voor ons mensen is dat een ander verhaal. Daarbij komt ook nog dat het meeste vlees wat je hier koopt in Nederland, belast is met hormonen, antibiotica en antibiotica-resistente bacteriën. 

Let er bij het barfen / kvv op dat je weet waar je vlees vandaan komt en waar het geslacht is. En koop vooral geen kilo-knallers en plofkippen, daarvan is de kwaliteit zeer slecht en afkomstig van de vee-industrie, dieren die gemest worden om ze snel mogelijk zo veel mogelijk vlees te leveren. Dit moet je niet willen, dus koop biologisch van de kleine slager of biologische boer uit de buurt.

 

Dit zelfde geldt voor zelf koken. Weet je dan precies of jouw hond alles binnenkrijgt wat hij/zij nodig heeft? Nee, dus je moet vitaminen gaan toevoegen en ook zorgen voor veel afwisseling. En het is voor je zelf al moeilijk om elke dag een ander menu op tafel te zetten, laat staan dat je dan ook nog is voor je hond dagelijks moet gaan nadenken wat deze te eten krijgt.

 

Een pup heeft dus veel vlees nodig en veel hoogwaardige dierlijke eiwitten (=proteïne). Deze heeft hij of zij nodig om goed en vooral niet te snel te groeien. De energiebehoefte van jouw pup is vele malen hoger dan van een volwassen hond. Hij moet tenslotte groeien en ontdekken en dat kost nu eenmaal heel erg veel energie.

 

Natvoer

Een betere keus is dus: een hoogwaardig natvoer geven, met een hoog vleesgehalte (dierlijke proteïne) en vrij van allerlei toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen, toegevoegde suikers en vetten, gluten, chemische toevoegingen, synthetische vitamines. Dit is een betere en makkelijkere keuze, je weet zeker dat hij alles binnen krijgt wat hij nodig heeft in de juiste hoeveelheden. Met een hoogwaardig natvoer zoals Anifit krijgt jouw pup genoeg energie om op te groeien naar een vrolijke volwassen, gezonde hond. 

Anifit wordt geproduceerd in Zweden waar de regels voor dierenwelzijn, en dit geldt voor alle dieren, vele malen strenger zijn dan bij ons, en waarschijnlijk het strengst van Europa. In Zweden moeten bijvoorbeeld de dieren buiten kunnen lopen en is stro in de stal verplicht. Ook heel belangrijk: in Zweden mag er géén antibiotica worden gebruikt bij dieren! Dit garandeert jou dus de allerbeste kwaliteit van het vlees, antibiotica-vrij en biologisch. Hierdoor verminder je de kans op allergieën aanzienlijk!

 

Geef de pup vooral ook niet te weinig eten en verdeel zijn eten over meerdere maaltijden per dag. Als de pup met 8 - 12 weken bij je intrekt verdeel dan zijn eten over 5-6 kleinere maaltijden per dag en dit minder je langzaam. Met 6 maanden voer je hem nog 3 keer per dag en bij 9 maanden voer je de hond 2 keer per dag.

 

Omdat een pup zoveel energie nodig heeft, geef je hem dezelfde hoeveelheid als een volwassen hond. Alles wat teveel zou zijn komt er dan aan de achterkant weer uit en je bent er van verzekerd .dat er geen tekorten zullen ontstaan. Er van uitgaand dat hier een hoogwaardig natvoer zoals Anifit wordt gevoerd zal jouw hond hiervan niet te dik worden. Het lichaam neemt wat het nodig heeft. In veelal het meeste voer wat te koop is zijn suikers en vetten toegevoegd om de smaak te verbeteren en ook is hierbij het koolhydraatgehalte veel te hoog waardoor honden te dik kunnen worden. Ook kunnen hierdoor ziektes ontstaan zoals bijvoorbeeld diabetes.

 

Conclusie:

Wat heeft een pup nodig?

 •  Natuurlijke gezonde vleesvoeding  
 • Voldoende gezonde voedingsstoffen om te kunnen groeien
 • Dierlijke proteïne (vlees)
 • De juiste calcium-fosfor verhouding
 • Meerdere maaltijden per dag                                                                                                                                     

Wat heeft een pup niet nodig?

 • Conserveringsmiddelen
 • Geur-, kleur- en smaakstoffen
 • Toegevoegde vetten
 • Toegevoegde suikers
 • Synthetische vitaminen
 • Teveel granen
 • Gluten

Met de juiste voeding kun je jouw pup een goede start geven en ontstaan er geen tekorten waardoor je hond vroeg of laat problemen kan krijgen. Jouw pup groeit van een actieve pup naar een vrolijke volwassen hond. 

 

Wil je graag meer informatie of een persoonlijk advies voor jouw pup? 

Neem dan gerust contact met mij op via info@livfordogs.nl of via onderstaand contactformulier.